Midden in de maatschappij en huidige tijd.

Zen

Rivier Boom Berg & Meer is mijn initiatief om Zen meditatie en Chi Kung door te geven. Ik ben Zen leraar ‘in de lijn’ van Willem Scheepers en Nico Tydeman.

Binnen het Zen Boeddhisme bestaan er twee belangrijke stromingen: Rinzai en Soto.
Het gaat in beide stromingen over het beoefenen van zazen (zittende Zen meditatie), maar er zijn twee belangrijke verschillen.

Zoals op de website van Zentrum te lezen is: “De Rinzai school spreekt graag over de directe ervaring van verlichting. De nadruk ligt op doen, het ervoor gáán, het vuur aanwakkeren en opstoken. Binnen de Soto school is de weg zélf het doel en expressie van verlichting. De toonzetting is in die school wat milder, meer gebaseerd op vertrouwen. Feitelijk vullen ze elkaar aan: je hebt beide nodig, zowel het aanpakken en ervoor gáán als het vertrouwen dat ’het’ er (ook) al is”.

Er valt veel meer te vertellen over de historie van Zen. Lees verder op de website van Willem Scheepers.

Dat snufje Chi Kung

Vroege Chi Kung oefeningen zijn al eeuwenoud. Dat geeft heel wat diepgang. Veel particulieren en Chinese bedrijven gebruiken de trainingen om ziekte te voorkomen en welzijn, vitaliteit en gezondheid te bevorderen.

De Chi Kung stijl die ik beoefen heet Zhan Zhuang. De oefeningen bestaan uit onder andere stilstaande houdingen. Staan als een boom. De lijn (lineage) van Zhan Zhuang Chi Kung loopt helemaal door tot haar mystieke, oude Taoïstische bron.

Er valt veel meer te vertellen over de historie van Chi Kung. Lees verder op de website van Cosima Scheuten.