De stijl binnen Chi Kung die ik beoefen heet Zhan Zhuang Kung (uitgesproken als ‘djam djong koeng’). De oefeningen kunnen staand, zittend, liggend of lopend worden uitgevoerd.

De opmerking ‘Staan als een boom’ komt vanuit Chi Kung. Staande meditatie zeggen ze ook weleens. Chi Kung is een verzamelnaam voor oefeningen die gedurende heel veel jaar zijn ontwikkeld in China. ‘Chi’ betekent energie en ‘Kung’ staat voor het ontwikkelen ervan. De beoefening kent een eeuwenoude historie.

Rivier Boom Berg & Meer - staan als een boomDe oefeningen zijn bedoeld om vitale energie, mentale kracht, bewustzijn en gezondheid op te bouwen. Zoals mijn leraar Cosima Scheuten zegt: “De effectieve, genezende oefeningen behoren tot een inspirerend en zeer verfijnd systeem, dat wereldwijd door vele miljoenen mensen wordt beoefend. In veel Chinese parken zie je mensen deze eenvoudige oefeningen doen, het is een prachtig gezicht: vol rust, aandacht en harmonie. […] Veel particulieren en Chinese bedrijven gebruiken de trainingen om ziekte te voorkomen en welzijn, vitaliteit en gezondheid te bevorderen. ”

Tevens is Chi Kung de basis voor veel krijgskunsten (de zogenaamde ‘internal martial arts’), helende kunsten en spirituele tradities.

Voor veel meer informatie over Chi Kung verwijs ik graag door naar de website van Cosima Scheuten.

Chi Kung is voor iedereen toegankelijk. Het vraagt wel om inzet, je moet het willen doen. Het willen volhouden. Het alleen maar consumeren van theorie is niet voldoende. Ondanks werkdruk, stress, of ieder andere reden die je hoofd verzint, toch doorgaan met het beoefenen. Daar gaat het om. Je hebt geduld nodig. Het is niet iets wat je in een weekje kunt aftikken. Het is een kwestie van vlieguren maken. In makkelijke tijden én in moeilijke tijden. Als je tijd over hebt én als je het eigenlijk te druk hebt. Gewoon doen!

Na de eerste ervaringen die je opdoet met Chi Kung en je de oefeningen steeds meer en meer eigen hebt gemaakt ontstaat er ruimte voor subtielere zaken. Echte diepgang. Dan bemerk je steeds meer wonderbaarlijke zaken. Niets ontzeggend plezier. Iets wat je hele leven doorgaat en steeds subtieler en interessanter wordt.

Of zoals Master Lam Kam Chuen zegt:

When you stand, you are like a tree.
You are growing from within.
Your feet, like roots, draw power from the earth.
Your body, like the trunk, is perfectly aligned.
You are unmoving, strong.
Your head is open to the heavens like the crown of the tree.
You rest calmly, the universe within your mind.