Als ik naar reclames kijk over koffie gaat het altijd over genieten. Van het thuisgevoel, van George, van de smaak. In de werkelijkheid zie ik vaak weinig terug van dat genieten: druk bellend, pratend, typend, rennend gieten we dat zwarte goud naar binnen.

En voor je het weet neem je een extra bakkie, omdat je toch iets te weinig hebt kunnen genieten van de vorige.

Wat mij betreft voegen we –  naast het al bestaande rijke assortiment van smaken, soorten en maten – een extra optie toe: een bakkie leut met scheutje kinhin. Kost niks extra, vergt wel ietsjes meer: aandacht.

Nu het tijdens de komende feestdagen vast wat rustiger zal worden in de ochtend thuis, op je werk of op de weg lijkt me dat een pracht van een mogelijkheid om eens zo’n bakkie kinhin-koffie uit te proberen.

“Kinhin is een vorm van loopmeditatie. Eigenlijk heel simpel.”

Kinhin

Kinhin is een vorm van loopmeditatie. Eigenlijk heel simpel. Met al je aandacht loop je. In dit geval beveel ik de langzame vorm aan. Begin met kinhin door je linkervoet rustig op te tillen en adem daarbij tegelijkertijd in. Terwijl je daarna je linkervoet zachtjes afrolt op de grond, adem je uit. Dan til je de rechtervoet op en adem je in. En je ademt uit zodra je wederom rustig je rechtervoet neerzet. En zo verder. Probeer eens te voelen hoe je voetzolen worden ingedrukt terwijl je je voet afrolt. Of wellicht voel je opeens dat frutseltje in je sok. Of merk je dat je ademhaling heel anders gaat dan voordat je begon aan kinhin. Doe het met ál je aandacht.

“Ik stel voor om vanaf nu steevast de langste wachtrij te kiezen”

Oefenen

Als je dan thuis of op je werk een kopje koffie gaat halen, start dan met kinhin zo’n 5 tot 10 meter voordat je bij het koffieapparaat bent. Een andere afstand mag natuurlijk ook. Eenmaal je koffie gemaakt zou ik in gewoon tempo terug naar je plek lopen, anders wordt je koffie koud.

Mocht je koffie gaan halen bij zo’n koffieketen dan heb je ook ruime oefenmogelijkheden. Ik ga ervan uit dat nu niet direct een aparte kinhin-wachtrij ontstaat. Wachtende op dat moment kun je natuurlijk zelf al wel beginnen. Ik stel voor om vanaf nu steevast de langste wachtrij te kiezen. En in plaats van te mopperen over het feit dat je weer eens in de verkeerde rij staat, of gedachteloos naar je mobiel te staren, voeg dan alvast dat gratis scheutje kinhin aan je koffie experience toe. In de wachtrij is het heel makkelijk, en nauwelijks zichtbaar, om de (soms tergend) langzaam voortschrijdende wachtrij te volgen in kinhin. En als de wachtrij je niet lang genoeg is, loop dan gerust door naar een andere locatie van dezelfde koffieketen. Wellicht is het daar drukker.

Als beloning zal dat bakkie extra lekker smaken!

Vorig artikel
Volgend artikel