De meeveer-veer is een theoretisch probeersel dat ik wel eens gebruik om samen te vatten wat Zen meditatie kan betekenen. Een theorie om belanghebbende zaken te kunnen bespreken. Wetende dat ik nooit de echte inhoud van het verhaal waar het om gaat kan uitleggen. Het is hooguit een poging om het gesprek wat levendiger te maken. Een aanmoediging om aan zen meditatie te doen.

Je dagelijks leven

In ons dagelijks leven wordt continu aan je gevraagd om je te verhouden met de wereld om je heen. Bewust en onbewust. Gewild en ongewild. Of het nu op je werk is, thuis, bij je partner, kinderen, ouders, vrienden, in de buurt, op de voetbalclub. Elke seconde gebeurt er wel iets. Veel dingen komen voorbij in je leven die geen impact op je hebben. Als je voorbij een rij bomen fietst dan is de kans groot dat je ze niet eens echt opmerkt. Heel neutraal.

Er zijn ook gebeurtenissen die minder neutraal zijn. Die blijven aan je kleven. Bewust of onbewust ga je daar mee aan de haal. Je stelt jezelf vragen als “past dit wel in mijn persoonlijke planning?”, “is dat politiek gezien wel correct?”,  “wat denkt mijn ego hier eigenlijk van?”, “wat vinden anderen van mij?”. En als er geen vragen opborrelen bij jezelf dan komen er wel meningen tevoorschijn: “ik vind dat niet leuk”, “dat kan echt niet”, “dat is oneerlijk”, “ik zal hem eens een lesje leren”. In feite gaat het grootste deel van onze aandacht en energie naar dit soort vragen en meningen.

Er blijft weinig ruimte en energie over voor andere zaken. Zoals het vermogen om in de schoenen van een ander te gaan staan, lol maken, je gezondheid. En hoe strakker je in je eigen vragen en meningen vastzit, hoe strakker je omgeving op jou reageert. Daar zit een verband tussen blijkbaar. Het wordt steeds lastiger om je niet mee te laten slepen door gebeurtenissen. Herken je het gevoel dat je geleefd word? Heel vermoeiend. Het knarst en piept.

Een briesje

Het was op één van de sesshins waaraan ik meedeed dat ik had bedacht dat we eigenlijk een soort veer waren. Niet van vogels, maar zo eentje die je onder een trein ziet. Zo’n stevige. Die veel kan dragen en tegelijkertijd ook kan meeveren, in alle richtingen. Waar nodig is. Op zo’n sesshin zit je heel veel uur per dag in meditatiehouding en dan haal je weleens wat in je hoofd. Verbeeldingen ook. Het was een zeer warme zomerdag, zweten was heel normaal. Ik had het geluk om bij een raam te zitten en zo af en toe voelde je een zuchtje wind. En als je zo lang in stilte zit, zonder prikkels van buitenaf, dan word je heel gevoelig. Zo ook voor een heel licht briesje. Het voelt niet alleen als een verfrissing van heb-ik-jou-daar, maar het blaast je werkelijk bijna omver. Althans, zo voelt dat. En als een soort meeveer-veer bewoog ik – nauwelijks zichtbaar – mee met de wind. En zo is het eigenlijk ook in je dagelijks leven. Alleen dan met veel meer prikkels.

En als ik aan het meeveren ben dan zal waarschijnlijk iedereen aan het meeveren zijn. Iedereen heeft een meeveer-veer. En hoe beter je meeveer-veer functioneert, hoe gelukkiger je bent. Want hoe gelukkig voelde ik me wel niet met dat briesje op die sesshin!?

Van Dale blijkt niets te zeggen over het werkwoord meeveren. Het staat niet in het woordenboek. Veren wel: ‘veerkrachtig zijn elastisch zijn, rekbaar. Met groot herstellingsvermogen’.

Mijn ervaring is dat door Zen meditatie mijn meeveer-veer een veel betere conditie heeft gekregen. En door het blijven mediteren blijft de veer in goede staat van zijn. Concreet gezegd kom je wat losser van je eigen overtuigingen. Je ziet de dingen helderder. Creatievere oplossingen borrelen op voor jezelf en voor anderen. Je bent beter in staat om het malen even te laten voor wat het is. En die inzichten maken de meeveer-veer veel vrijer. Te accepteren wat er is.

Let wel, meeveren is zeker niet alleen incasseren. Het is meer dan dat. Het heeft ook terugveren in zich. Dat is net zo belangrijk.

De veer

Hoe is het gesteld met jouw meeveer-veer? Je zou dat kunnen onderzoeken bij jezelf door te kijken naar de samenstelling van het materiaal. Of door te kijken naar de interne en externe krachten die op je veer werken. Zo ook heeft de gronding van je veer effect.

rivier boom berg & meer - de meeveer-veer

De samenstelling van het materiaal van je veer zou je kunnen vertalen naar begrippen als stug, star, broos, zacht, leeg, flexibel. De legering heeft een enorme impact op hoe je meeveer-veer functioneert. Het is niet iets wat je zomaar kunt aanpassen. Het vergt heel veel tijd en inzet om de samenstelling te veranderen. Die verandering gaat veel langzamer dan de veranderingen in interne en externe krachten. Het is wat dat betreft een lange termijn zaak, dat mediteren. Om te zorgen dat je veerkrachtig wordt en blijft. Zodat je er niet zo snel meer vanaf ligt. Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met het feit of je wel stevig in je schoenen staat. Of je met beide voeten op de aarde staat.

Naast het onderzoeken van je persoonlijke veer kun je ook schouwen welke externe en interne krachten op je in werken op dit moment. In tegenstelling tot de veer zelf zijn deze krachten veel vluchtiger van aard. Elk moment is anders. Soms lijkt het dat iedereen en alles aan je trekt of tegen je aanduwt. Om gek van te worden. Wat doet dat met je. Kun je schouwen hoe je interne krachten reageren? Als we heel eerlijk zijn kan het zijn dat je bemerkt dat je erg gewend bent om dingen bij ‘de ander’ te leggen. En daarbij intern een heel verhaal op te bouwen. En zo’n verhaal drukt op je veer. Daar wordt het meeveren niet makkelijker door. Pessimisme, verveeldheid, teleurstelling, gelatenheid, twijfel, zorgen, boosheid, haat, jaloezie, onzekerheid, minderwaardigheid, angsten, spijt zijn zaken die je veer stevig kunnen indrukken. Je meeveer-veer piept en kraakt. Aan de andere kant zorgen plezier, liefde, waardering, passie, enthousiasme, geloof, hoop, positieve verwachtingen voor lichtheid. Opwaartse krachten voor je veer. Als de neerwaartse en opwaartse krachten in balans zijn functioneert het allemaal naar wens. Dan zit je in de flow zou je kunnen zeggen. Maar wat als de opwaartse krachten te groot zijn en je gronding niet stevig genoeg is? Dan zit je met je hoofd in de wolken. Dan zie je de dingen even niet helder.

Kopje thee?

Door Zen meditatie met een snufje Chi Kung werk je aan je gronding, je interne krachten en je veer. Is dit model leuk genoeg om er eens samen over te hebben, onder het genot van een kopje thee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s