De meeveer-veer is een theoretisch probeersel dat ik wel eens gebruik om samen te vatten wat Zen meditatie kan betekenen. Een theorie om belanghebbende zaken te kunnen bespreken. Wetende dat ik nooit de echte inhoud van het verhaal waar het om gaat kan uitleggen. Het is hooguit een poging om het gesprek wat levendiger te maken. Een aanmoediging om aan zen meditatie te doen.

De veer

Hoe is het gesteld met jouw meeveer-veer? Je zou dat kunnen onderzoeken bij jezelf door te kijken naar de samenstelling van het materiaal. Of door te kijken naar de interne en externe krachten die op je veer werken. Zo ook heeft de gronding van je veer effect.

rivier boom berg & meer - de meeveer-veer

De samenstelling van het materiaal van je veer zou je kunnen vertalen naar begrippen als stug, star, broos, zacht, leeg, flexibel. De legering heeft een enorme impact op hoe je meeveer-veer functioneert. Het is niet iets wat je zomaar kunt aanpassen. Het vergt heel veel tijd en inzet om de samenstelling te veranderen. Die verandering gaat veel langzamer dan de veranderingen in interne en externe krachten. Het is wat dat betreft een lange termijn zaak, dat mediteren. Om te zorgen dat je veerkrachtig wordt en blijft. Zodat je er niet zo snel meer vanaf ligt. Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met het feit of je wel stevig in je schoenen staat. Of je met beide voeten op de aarde staat.

Naast het onderzoeken van je persoonlijke veer kun je ook schouwen welke externe en interne krachten op je in werken op dit moment. In tegenstelling tot de veer zelf zijn deze krachten veel vluchtiger van aard. Elk moment is anders. Soms lijkt het dat iedereen en alles aan je trekt of tegen je aanduwt. Om gek van te worden. Wat doet dat met je. Kun je schouwen hoe je interne krachten reageren? Als we heel eerlijk zijn kan het zijn dat je bemerkt dat je erg gewend bent om dingen bij ‘de ander’ te leggen. En daarbij intern een heel verhaal op te bouwen. En zo’n verhaal drukt op je veer. Daar wordt het meeveren niet makkelijker door. Pessimisme, verveeldheid, teleurstelling, gelatenheid, twijfel, zorgen, boosheid, haat, jaloezie, onzekerheid, minderwaardigheid, angsten, spijt zijn zaken die je veer stevig kunnen indrukken. Je meeveer-veer piept en kraakt. Aan de andere kant zorgen plezier, liefde, waardering, passie, enthousiasme, geloof, hoop, positieve verwachtingen voor lichtheid. Opwaartse krachten voor je veer. Als de neerwaartse en opwaartse krachten in balans zijn functioneert het allemaal naar wens. Dan zit je in de flow zou je kunnen zeggen. Maar wat als de opwaartse krachten te groot zijn en je gronding niet stevig genoeg is? Dan zit je met je hoofd in de wolken. Dan zie je de dingen even niet helder.