Vandaag heb ik de ramen thuis gezeemd. Dat doe ik wel vaker hoor. Zo ongeveer één keer per jaar. Echt een goed-gevoel-krijg-ding om te doen. Het waren de ramen van de deuren van de woonkeuken naar de tuin. Daar komen per dag gemiddeld 300 kinderhandjes langs. Dus sinds de laatste poetsbeurt van vorig jaar waren de ramen niet helemaal doorzichtig meer.

Na jaren van noeste zeem-arbeid heb ik inmiddels de ervaring dat ramen niet erg lang schoon blijven bij ons thuis. Zen heeft me geleerd om wat losser te komen van de neiging om zoiets moois als schone ramen tot in de eeuwigheid met hand en tand te verdedigen.

Ik blaf en schreeuw niet als een van m’n kinderen langs rent met modder- of verfhanden en in haar vaart de tuindeur openslaat. Begrijp me goed, ik ben erg gehecht aan schone ramen. Daar kan ik erg van genieten. Heel erg. En vooral van dat gevoel dat je krijgt als je aan het zemen bent: eer van je werk. En wat mij betreft is dan daarbij het ultieme moment wanneer je de emmer met vuil sop weggooit en tegelijkertijd voldaan kijkt naar het eindresultaat.

En op dát moment: flats. Een grote flets van een of andere vogel. Midden op het raam. Van boven naar beneden. M’n kinderen hadden nog niet eens de kans gehad om als eerste het raam te bevuilen. Een enorme schaterlach maakt zich meester van mij.

Met Zenmeditatie train ik mezelf in het doorzien van mijn gedachtes. Als het even kan in een fractie van een seconde. Het traint m’n ’aandachtsspier’, zodat ik wakkerder om kan gaan met alles wat er gebeurt in m’n omgeving, maar ook met alles wat er in mezelf omgaat. En na verloop van tijd worden patronen herkenbaar. Ik voel me als het ware enigszins voorbereid op wat komen gaat. En tegelijkertijd ook weer niet, want er gebeurt meestal iets anders dan wat ik had verwacht.